Egy különleges hely Budapesten, Zuglóban, gondozott kertjeivel, esztétikus, régebbi építészeti stílusjegyeket őrző ikerházaival egy takaros kertváros benyomását kelti. Néhány ház falán különleges címerek idézik a múltat.

Az Örs vezér terétől nem messze, a Fogarasi út és a Bolgárkertész utca között található a korábban Vitéztelepnek nevezett terület. Vitézek laktak egykor a Zuglói-Vitéztelepi házakban, akik az I. és a II. világháború alatt nyújtott kiemelkedő katonai teljesítményükért válhattak az 1920-ban alapított Vitézi Rend tagjává. Különböző társadalmi előjogok illették meg őket. Nevük előtt használhatták a vitéz jelzőt, megszólításuk nemzetes úr, feleségüké nemzetes asszony volt, gyermekeiké pedig nemzetes úrfi, illetve nemzetes kisasszony.

A rend tagjai kedvezményes részletre kaptak földet és állást az államtól. A főváros 1933-as határozata alapján épült meg Zuglóban az 51 egyforma ikerházból álló Vitéztelep. A házakat névre szólóan, ünnepélyes keretek között adományozták az arra érdemeseknek, a ház verandáján feltüntették az adományozó és a tulajdonos nevét, és kitették a karddal díszített vitézi címert is. 

Az építésre a konkrét határozat 1939-ben született meg: 102 lakás (51 ikerház), lakásonként 95 négyszögöl telekkel alakíttatott ki. A lakások két szobából, előtérből, fürdőszobából, konyhából, kamraszekrényből, és tüzelőkamrából állnak, beépíthető padlástérrel, 78 m2 átlagos lakásalapterülettel.

A telep egységes megjelenésű együttese jellegzetes települési egysége Nagy-Zuglónak, bizonyos értelemben mintául szolgált későbbi beépítéseknél is. 

A patinás villák természetesen még ma is állnak, többnyire kiváló állapotban vannak, és komoly értéket képviselnek az ingatlanpiacon, már amennyiben egyáltalán eladásra kínálják őket. A frekventált helyen elhelyezkedő, minőségi ingatlanoktól ugyanis nem szívesen válnak meg tulajdonosaik. Ha mégis, akkor borsos áron ...