Vissza jár a kaució ?

Vissza jár a kaució ?

2020-08-25 17:48:57
Forrás: www.miosz.hu

A bérleti szerződéseknél szinte kihagyhatatlan tényező a kaució.  Hogyan használható fel és mikor kell visszaadni?


Kaució ingatlan bérlés esetén

 

Ingatlan bérlésnél kaucióként jellemzően pénzóvadékkal találkozhatunk. Ilyen esetben pénz átadására kerül sor. Az átadás történhet készpénzben, vagy akár a bérbeadó bankszámlájára történő befizetéssel, illetve részére történő átutalással is. A lényeg, hogy az óvadék összege ténylegesen a bérbeadóhoz kerül, ő rendelkezhet felette.

 

Mikor óvadék az átadott pénz?

 

Ahhoz, hogy az előre átadott összeg óvadéknak minősüljön, a feleknek ebben meg kell állapodniuk. A bérleti szerződésben egyértelműen rögzíteni kell, hogy milyen összeget tekintenek óvadéknak, és mi az, ami mondjuk előre megfizetett bérleti díj.

 

A kaució felhasználása

 

A kauciót a bérbeadó abban az esetben használhatja fel, ha a bérlő a bérleti szerződésből eredő fizetési kötelezettségét megszegi vagy a bérbeadónak kárt okoz. Ilyen eset lehet, ha a bérlő nem fizeti ki a bérleti díjat, nem rendezi a lakás közüzemi díjait, melyet a szerződés szerint neki kellene. Sor kerülhet a kaució felhasználására akkor is, ha a bérlő valamilyen kárt okoz az ingatlanban, például egy házibuli alkalmával összetöri a berendezési tárgyakat.

 

A lényeg, hogy a bérbeadó csak indokolt esetben használhatja fel a kauciót. Az nem az ő pénze, vagyis nem költheti el mondjuk egy nyaralásra. Az óvadék egy biztosíték, hogy a bérlő nem szerződésszerű magatartása esetére a bérbeadó ne maradjon hoppon.

 

Ugyanakkor a bérbeadó sem élhet vissza a kaucióval. Például nem kreálhat „képzelt károkat”. Azt sem teheti meg, hogy a kaucióval nem számol el a bérlő felé, nem igazolja, hogy mit és miért vont le, használt fel belőle.

 

Mikor jár vissza a kaució?

 

A bérlet megszűnésével a bérbeadó köteles a kaucióval elszámolni. Az elszámolás azt jelenti, hogy a bérbeadó megvizsgálja, hogy volt-e olyan fizetési kötelezettség, amit a bérlő nem teljesített, illetve okozott-e kárt az ingatlanban. Amennyiben a bérlő mindent rendben teljesített, kifizette a szükséges számlákat, nem okozott kárt az ingatlanban, akkor a kaució visszajár neki.

 

Annak érdekében, hogy a vitákat elkerüljük, fontos, hogy a bérleti szerződés megfelelően legyen elkészítve, pontosan kerüljön rögzítésre, hogy kinek mik a jogai és kötelezettségei. Ezen túl az is lényeges, hogy az ingatlan átadásakor és a bérlet megszűnése után annak visszaadásakor a lehető legjobban rögzítsük a történteket, az ingatlan aktuális állapotát.


A professzionális ingatlanüzemeltetési szolgáltatás tartalmazza a bérlővel való elszámolást az ingatlan korábbi állapotának 100%-os visszaállíttatása mellett. www.profimmo.hu