CSOK PLUSSZ - a legújabb támogatás - családoknak

CSOK PLUSSZ - a legújabb támogatás - családoknak

2023-10-29 11:06:43
Forrás: portfolio.hu

A CSOK Plusz bevezetésével, ami akár 15, 30 és 50 millió forint kedvezményes hitelt is jelenthet, melynek egy részét el is engedheti az állam. 


Sokaknál viszont már maga az önerő előteremtése is gondot okoz lakásvásárláskor, viszont erre is van megoldás. A CSOK Plusz a babaváró hitellel kombinálva lehetővé teszi, hogy egy család akár önerő nélkül, a piaci ár nagyjából feléért lakóingatlanhoz jusson.

Ha valaki egy gyermeket vállal, akkor legfeljebb 15+11, azaz 26 millió forint kedvezményes hitelhez juthat, ami ha Budapesten nem is, de az ország számos részén önmagában is elegendő egy három fő számára alkalmas, kisebb lakás megvásárlásához.

Két gyermek vállalásával legfeljebb 30+11, azaz 41 millió forint kedvezményes hitel érhető el, amelyből 13,3 millió forintot elengednek. A CSOK Pluszból 10 milliót, míg a babaváró hitelből 3,3 millió forintot nem kell visszafizetni. Ezzel az olcsóbb budapesti kerületekben is megvásárolható egy 50m2-es lakás.

A CSOK Plusz keretében a második gyermektől kezdve minden további megszülető gyermek után 10 millió forintot enged el az állam a tartozásból. Mivel a babaváró hitelnél az elengedés mértéke a második újonnan születő gyermek esetében jövőre 3,3 millió forint, a harmadik újonnan születő gyermek esetében pedig akár 11 millió forint is lehet, egészen nagy hitelelengedéshez juthatnak a friss családalapítók, ha kombinálják a CSOK Pluszt a babaváró hitellel.

A babaváró hitel 75 százaléka számítható be önerőként a lakásvásárlásba, hogy ha a babaváró hitel és a lakáshitel felvétele között nem telik el legalább 90 nap. Ez a maximum összeg esetén valamivel több mint 8 millió forintot jelent, így első lakásvásárlók esetében akár a babaváró hitelből is előteremthető a 10%-os önerő.

A legtöbb támogatás három gyermek vállalásával érhető el, legfeljebb 50+11 azaz 61 millió forint kedvezményes hitel, itt is akár 31 millió forint elengedéssel a CSOK Pluszból és a babaváróból. Mindez azt jelenti, hogy ha valaki három gyermeket vállal, a 61 millió forint helyett csak 30 millió forintot kell ténylegesen kifizetnie az ingatlanért. Ráadásul itt még nagyobb a kínálat, ebbe az árkategóriába a budapesti lakások jelentős része is belefér.


Az új rendszerben az újonnan születő gyermek vállalása feltétel, ez egy szűkebb kört fog megmozgatni, ugyanakkor a mai kamatfeltételek mellett igen vonzó a hitelajánlat. Például egy kétgyermekes CSOK Plusz 30 millió forintos hitelével számolva, 70-75 ezer forinttal kedvezőbb havi törlesztőrészletet jelenthet egy család számára, ami a teljes futamidőre vetítve közel 20 millió forintos megtakarítást eredményezhet.