Mekkora jövedelem szükséges 10 millió Ft lakáshitelhez?

Mekkora jövedelem szükséges 10 millió Ft lakáshitelhez?

2016-08-03 17:46:38

Aki egyedül venne fel ma 10 millió forint lakáshitelt, annak mindenképpen átlag feletti jövedelmet szükséges igazolnia. Két keresős háztartás esetén a bevételek összeadódnak, így az átlag alatt kereső pár is hozzájuthat ekkora hitelösszeghez. 

 

 


Eltérő feltételek vonatkoznak azonban a munkabérre, családi pótlékra, vállalkozói jövedelemre, és jelentősen befolyásolják a felvehető kölcsön összegét a meglévő hitelek, hitelkeretek is, valamint, hogy meddig fix a törlesztőrészlet!

A Magyar Nemzeti Bank által bevezetett Jövedelemarányos Törlesztőrészlet Mutató (JTM) szerint az összes igazolt, és adott bank által figyelembe vehető jövedelmek maximum 50%-ig terhelhetőek hiteltörlesztéssel (60%-ig abban az esetben, ha az összjövedelem eléri a 400 ezer Ft-ot). Ennél óvatosabbak azonban a bankok, és jellemzően 30-40%-ig engedik el a JTM mutatót, amelybe minden, a már meglévő hiteleket is bele kell számolni.

Az eredmény :  170. 000 - 240.000 Ft közötti jövedelemre van szükség egy 10 Milliós lakáshitel felvételéhez. 

 

Ha több adósa van egy lakáshitelnek, (például házas-, élettársak) és mindketten rendelkeznek jövedelemmel, a bevételek összeadhatóak az alábbiak figyelembevételével:

  • Szükséges igazolni legalább egy minimálbért, amely lehet munkabér, vállalkozásból származó jövedelem, nyugdíj, ingatlan bérbeadásból származó jövedelem (elsődleges jövedelmek, de bankonként változóak).
  • Ezekhez adhatóak hozzá az egyéb (másodlagos) jövedelmek, mint például a CSED, GYES, gyermektartás, családi pótlék, bónusz, jutalom, cafeteria bizonyos elemei, PHD ösztöndíj.

Minden banknak egyedi követelményei vannak az elfogadható jövedelmekkel kapcsolatban, pár általánosságot azonban ki lehet emelni:

  • Alkalmazotti munkaviszonyt az aktuális munkahelyen legalább 3 hónapot kell igazolni
  • A munkavállaló nem állhat próbaidő, felmondás alatt
  • A munkáltató nem állhat felszámolás, csődeljárás alatt
  • Vállalkozói jövedelem esetén a vállalkozásnak van legalább egy lezárt pénzügyi éve (január-december)
  • A jövedelem bankszámlakivonattal, munkáltatói igazolással, NAV jövedelemigazolással alátámasztható hivatalos bevétel

 

A legkedvezőbb lakáshitel kiválasztásában ingyenesen segítünk Önnek : 

Hívja most a 0620-322-8030 telefon számot!