Otthon - Zuglóban

Vitéz telepi házak Zuglóban

Vitéz telepi házak Zuglóban

Egy különleges hely Budapesten, Zuglóban, gondozott kertjeivel, esztétikus, régebbi építészeti stílusjegyeket őrző ikerházaival egy takaros kertváros benyomását kelti. Néhány ház falán különleges címerek idézik a múltat.

Az Örs vezér terétől nem messze, a Fogarasi út és a Bolgárkertész utca között található a korábban Vitéztelepnek nevezett terület. Vitézek laktak egykor a Zuglói-Vitéztelepi házakban, akik az I. és a II. világháború alatt nyújtott kiemelkedő katonai teljesítményükért válhattak az 1920-ban alapított Vitézi Rend tagjává. Különböző társadalmi előjogok illették meg őket. Nevük előtt használhatták a vitéz jelzőt, megszólításuk nemzetes úr, feleségüké nemzetes asszony volt, gyermekeiké pedig nemzetes úrfi, illetve nemzetes kisasszony.

A rend tagjai kedvezményes részletre kaptak földet és állást az államtól. A főváros 1933-as határozata alapján épült meg Zuglóban az 51 egyforma ikerházból álló Vitéztelep. A házakat névre szólóan, ünnepélyes keretek között adományozták az arra érdemeseknek, a ház verandáján feltüntették az adományozó és a tulajdonos nevét, és kitették a karddal díszített vitézi címert is. 

Az építésre a konkrét határozat 1939-ben született meg: 102 lakás (51 ikerház), lakásonként 95 négyszögöl telekkel alakíttatott ki. A lakások két szobából, előtérből, fürdőszobából, konyhából, kamraszekrényből, és tüzelőkamrából állnak, beépíthető padlástérrel, 78 m2 átlagos lakásalapterülettel.

A telep egységes megjelenésű együttese jellegzetes települési egysége Nagy-Zuglónak, bizonyos értelemben mintául szolgált későbbi beépítéseknél is. 

A patinás villák természetesen még ma is állnak, többnyire kiváló állapotban vannak, és komoly értéket képviselnek az ingatlanpiacon, már amennyiben egyáltalán eladásra kínálják őket. A frekventált helyen elhelyezkedő, minőségi ingatlanoktól ugyanis nem szívesen válnak meg tulajdonosaik. Ha mégis, akkor borsos áron ...