Ettől fáj a bérbeadók feje

Ettől fáj a bérbeadók feje

2019-11-17 12:41:38
Forrás:

A tulajdonunkban álló lakást bérlőnek kiadni meglehetősen komoly döntés, és természetesen számos kockázatot is magában hordoz.

Az alábbiakban néhány olyan kérdést tekintünk át, amely fejtörést okozhat a bérbeadók számára.


Kell-e a közjegyzői szerződés?

Az érvényességhez a hatályos jogszabály nem kívánja meg ezt az alakiságot .

Ugyanakkor a bérbeadó érdekeit több tekintetben is szolgálhatja, hiszen az egyik leggyakoribb félelem, hogy a birtokvédelmet élvező bérlő nem fizet,

de nem is hajlandó kiköltözni az ingatlanból.

Amennyiben belefoglaljuk a szerződésbe, és közjegyzői okiratba foglaljuk, hogy a bérleti díj megfizetésének felszólítás elleni elmaradása esetén a bérlő köteles az ingatlant meghatározott napon belül elhagyni,

- akkor nem szükséges jogi eljárást kezdeményezni a lakás kiürítése iránt, mert a közjegyzői okirattal közvetlenül kérhető a végrehajtás.


Hozzájáruljak a bérlő bejelentkezéséhez az ingatlanba?

Sokan tartanak attól, hogy amennyiben a bérlő lakcímeként/tartózkodási helyeként bejelenti a bérlemény címét, az többletjogosultságokat nyújthat neki a tulajdonossal szemben.

Ez szerencsére nincs így ,ez többletjogosultságot nem biztosít.


Mennyi kauciót kérhetek?


Amennyiben a bérbeadó igényt tart arra, hogy a szerződéses kötelezettségek biztosítékaként a bérlő meghatározott pénzösszeget adjon át neki, ennek mértéke a havi bérleti díj maximum háromszorosát teheti ki.

Az ennél magasabb összegű biztosítékot erre irányuló kérelem esetén a bíróság mérsékelheti.

Tanácsos belefoglalni az albérleti szerződésbe, hogy a kaució pontosan mire fordítható a bérbeadó részéről (elmaradt bérleti díj és közüzemi tartozások, esetleges károkozás miatti költségek, kiadások).


Szükség lesz átadás-átvételi jegyzőkönyvre?


A későbbi vitás helyzetek megelőzése vagy könnyebb rendezése érdekében mindenképpen javasolt tételesen rögzíteni, hogy milyen ingóságokkal, felszereltséggel és állapotban vette bérbe az ingatlant a vevő.

Bátran készítsünk ennek mellékleteként fényképfelvételeket az állítások alátámasztására !