Ez várható az ingatlanáraknál 2020-ban

Ez várható az ingatlanáraknál 2020-ban

2020-02-04 07:25:01

Az eladók jellemzően még nem hirdetik alacsonyabb áron az ingatlanokat, de a kereslet és kínálat közötti árolló kinyílt, és az alku szerepe megnőtt, így néhány kivételtől eltekintve  a korábbiakhoz képest jelentősebb árengedménnyel kell számolniuk azoknak az eladóknak, akik idén tavasszal szeretnék ingatlanukat értékesíteni.


Több hónapja nem emelkednek az ingatlanárak, sőt mostanában többször előfordult, hogy komoly árengedményekre volt szükség ahhoz, hogy a motivált eladók el tudják adni a ingatlanukat.

Elmúltak azok az idők a befektetők számára, amikor nagyon megérte számukra lakást vásárolni, majd azt kiadni, vagy akár pár év múlva eladni, hiszen biztos volt a haszon. A megtérülés jelentős mértékben romlott az elmúlt három év során, ugyanis mintegy 30-40 százalékkal nagyobb mértékben nőttek az ingatlanárak, mint a bérleti díjak. Várhatóan tehát a budapesti ingatlanpiacon nem a befektetők jelenléte lesz jellemző az elkövetkező évben, hanem inkább a lakhatási céllal vásárló magánszemélyeké.

A nemzetközi ingatlanpiacon nagyjából 8 éves ciklusokat lehet látni, amiből több mint 6 év telt el Magyarországon. 2017. vége óta minden negyedévben Európában nálunk emelkedtek legjobban az árak, ez a trend viszont most megtört.

ADÁSVÉTELEK SZÁMA

A forgalom erősen visszaesett, amit a MÁP+ elszívó hatása magyaráz. 2018 első három negyedéve és 2019 első három negyedéve között 17 százalékkal csökkent az adásvételek száma.

A forgalomban Budapesten egyharmados a visszaesés, a megyeszékhelyeken 15 százalék, a kisebb városokban 5 százalék.

Lakásárakban 2019-re 2018-hoz képest országosan 15 százalékos árnövekedés volt tapasztalható, Budapesten pedig 22 százalék.

A budapesti átlagár tavaly 618 ezer forint volt négyzetméterenként, a legdrágább az V. kerület 958 ezer forinttal, a legolcsóbb a XXIII. kerület 330 ezres átlagárral. 

A megyeszékhelyek között a legdrágább ma 408 ezer forintos átlagárral Debrecen, amit Veszprém, Kecskemét, Székesfehérvár és Győr követ. A legolcsóbb megyeszékhely 110 ezer forinttal Salgótarján.

Az újlakás-piacon a forgalomban egyharmados visszaesés volt 2019-ben 2018-hoz képest. Budapesten tavaly 5800 társasházi lakást adtak el, ami 30 százalékos visszaesést jelent.

A hitelpiac tovább nőtt az elmúlt évben, amiben fontos szerepet játszott 2019 slágerterméke, a babaváró kölcsön. Fél év alatt 470 milliárd forintot helyeztek ki belőle a bankok, aminek markánsan pozitív hatása volt az ingatlanpiacra, miután a hitelek 70 százalékát ingatlancélra fordították az ügyfelek.

 

 

A megváltozott piaci körülmények elsősorban a nehezebben értékesíthető ingatlanok tulajdonosainak mozgásterét szűkítik be, míg a keresett adottságú, (könnyen eladható, kisebb értékű) ingatlanok tulajdonosait kevésbé érinti a piaci helyzet változása.

Mivel erősen megtorpant a kereslet, a lakástulajdonosoknak olyan szintre kell tenniük a hirdetési árakat , hogy az érdekelje a vevőket. Éppen emiatt egyre többen kérik szakértő ingatlanos segítségét, aki segít felmérni ingatlanuk reális értékét, és gyakorlatuk miatt hatékonyabbak tudnak lenni az említett vevők felkutatásában.

 

Összefoglalva rövid távon 5-10 % -os árkorrekcióra számíthatunk, ám ez az árcsökkenési folyamat lassan alakul ki, mert az eladókat egyelőre nehezen lehet meggyőzni arról, hogy a piacon jelenleg csak a jól árazott ingatlanok adhatók el belátható időn belül.

 

Fontos Önnek, hogy ingatlanát Reális Időn belül Reális Áron értékesítse?

Az ingatlan specialisták Önnek időt spórolnak! 


KERESSE FEL

SPECIALISTÁJÁT

ÉS KÉRJE KI VÉLEMÉNYÉT!